Spelen in het groen en de effecten op het speelgedrag, de lichamelijke activiteit, de concentratie en de stemming van kinderen worden steeds meer onderkend.

Het begint door te dringen in de maatschappij dat veel kinderen te weinig in de natuur spelen, het bos nog nooit gezien hebben of niet weten waar ons voedsel vandaan komt.

Het gevolg is dat er steeds meer gezondheidsklachten ontstaan, zoals o.a. obesitas, het optreden van een vermindering van concentratie en mogelijke toename van ADD en ADHD.

Gelukkig zijn er in Nederland erg veel mooie initiatieven om het tij te keren. Op verschillende plekken verrezen of verrijzen binnenkort natuurspeelplaatsen, speelbossen, moestuintjes bij scholen en kinderdagverblijven.

Daarnaast zijn organisaties als bijvoorbeeld IVN erg actief op het gebied van natuureducatie met schoolgidsen en op maat gemaakte kinderactiviteiten.

Goed voorbeeld doet goed volgen. Het begint bij u als ouder of grootouder.

Boek 'Het laatste kind in het bos'

Een erg mooi en interessant boek over hoe wij onze kinderen weer in contact kunnen brengen met de natuur is ‘Het laatste kind in het bos’.
Auteur: Richard Louv
Uitgeverij: Jan van Arkel
ISBN nummer: 9789062244683

Artikel 'Spelen in de tuin'

Een interessant artikel over dit onderwerp vindt u hier: spelen in de tuin